Huisstijl voor taalkundigen

Mijn Rol: Grafisch Ontwerp
Team grootte: 1


Context


Ik ben geboren en getogen in het welbekende Nederlandse dorp Volendam. Net als veel andere nederzettingen langs de oude Zuiderzee (nu bekend als het IJsselmeer), ontwikkelde Volendam zijn eigen unieke dialect. Deze gesproken taal, het ‘Vòlledams’, wordt nog steeds veelvuldig gebruikt in het dorp, dat ongeveer 22.000 inwoners telt.

Ik heb mij aangesloten bij een werkgroep die zich inzet voor het behoud van dit unieke dialect. De naam van deze groep is ‘Grôsk òp ûis Vòlledams’, wat‘Trots op ons Volledams’ betekent. De groep bestaat uit (oud) docenten, taalkundigen en andere geïnteresseerden. Ik ben één van de grafisch ontwerpers en sociale media moderatoren.

Logo

Een van de eerste dingen die ik voor ‘Grôsk’ ontwierp, was het logo. Toen ik nadacht over de groep en haar missie, kwamen er twee dingen in me op: het luide dialect en het idee om mensen te onderwijzen over de unieke kenmerken ervan. Dit deed me denken aan het beroemde werk van de constructivistische kunstenaar en ontwerper Alexander Rodchenko, genaamd ‘Boeken!’. Deze propagandaposter van de communistische partij maakte deel uit van een Sovjet-educatieve campagne om het alfabetiseringsniveau in de Sovjet-Unie in de jaren 1920 te verhogen. Ik heb het motief van een schreeuwende vrouw versimpeld, en laten duiden op Volendam door haar een ‘hul’ te geven.

Boven: Alexander Rodchenko’s poster ‘Boeken!’ uit 1924.

Boven: Logo werkgroep ‘Grôsk òp ûis Vòlledams’, 2024.

Het logo is van nature asymmetrisch. Dit zorgt in sommige gevallen voor problemen, o.a. als het aankomt op profielfoto’s op sociale media. Daarom heb ik ook een versie ontworpen waarbij het ‘tekstveld’ niet aanwezig is. Hieronder is ook een foto van een vrouw met een hul te zien, ter vergelijking.

Kleuren

Ik wist dat ik de kleur oranje wilde gebruiken in mijn ontwerp, aangezien deze vaak in Volendam wordt gebruikt (het plaatselijke voetbalteam gebruikt het bijvoorbeeld). Voor andere opvallende kleuren in het ontwerp keek ik naar het werk van regisseur Wes Anderson. Zijn nieuwste film, Asteroid City, maakt gebruik van geel, een licht turquoiseblauw en donkerrood in zijn iconografie. Deze kleuren hebben iets nostalgisch en officieëls, zonder dat ze saai zijn.

Typografie

Om het constructivistische gevoel van het logo te versterken, had ik een sans-serif display-lettertype nodig dat tijdloos, krachtig en robuust aanvoelde. Het lettertype dat ik hiervoor heb gekozen, is ‘Sarpanch’, dat ik iets verticaal heb uitgerekt om het wat hoger te maken. Voor titels en lopende teksten gebruik ik ‘Poynter Oldstyle’ (Roman en Semibold). Dit traditionele seriflettertype wordt vaak door kranten gebruikt. Het is goed leesbaar en zal geschikt zijn voor toekomstige gedrukte publicaties van de groep.

Voorbeelden

Hier zijn enkele ontwerpen die ik gemaakt heb in deze huisstijl, zoals sociale media posts, flyers en posters.